top of page

Geoform kollekció

Táj kerámiával elmesélve

Fotók

Albert Alianna

A Geoform tárgysorozat darabjai a minket körülvevő hazai geológiai képződmények kerámia parafrázisai. Az egyes darabok formai és felületi jegyeikkel idézik meg egy-egy természeti képződmény jellegzetes karakterét, különböző tájegységekhez kötődve. A feldolgozott természeti jelenségek két narratívát is közvetítenek. Megjelenítik lokális földrajzi értékeinket, egyben személyes kötődésemet az adott tájakhoz.

geoform_test_tiles_edited.jpg
geoform_homok_fülöpháza.jpg
geoform_homok_002.webp

A kiskunsági Fülöpházán lelhető fel hazánk egyik folyamatosan változó futóhomok domborzata. A váza struktúrája a homok mozgásának egy pillanatát merevíti ki. A hullámzó mozgásvonalak lenyomatát 3D modellező program és nyomtatás alakítja át statikus objektummá.

geoform_homok_001.webp
geoform_kőzetrétegek_001.webp
geoform_rétegződés_sámsonháza.jpg
geoform_kőzetrétegek_002.webp

A tárgy alapanyaga az Északi-középhegységben található sámsonházai kőfejtőből származik. Az itt található elhagyott bánya különlegessége, hogy öt különböző kőzet rétegződése fedezhető fel. A geológiai rétegek pigmentjeit felhasználó edény nerikomi technikával készült, mely egyszerre utal a kőzetek eredetére és azok vizuális mintázatára.